Zeneszerkesztés hangjegyekkel az Ubuntu Linux rendszeren

Zenészeknek, zenetanároknak vagy csak a zene iránt komolyabban érdeklődőknek bizonyára hasznára fog válni az alábbi ismertető, amely egy olyan zeneszerkesztő szoftvert mutat be, ahol hangjegyek összeállításával tudjuk műveinket megvalósítani. A jól sikerült végeredményt pedig midi vagy akár postscript formátumba is kiexportálhatjuk.

1) Telepítés

Indítsuk el a Synaptic csomagkezelőt és telepítsük fel az nted és nted-doc nevű csomagokat, vagy használhatjuk a Terminál-t is:

sudo apt-get install nted nted-doc

2) Használat

Hozzunk létre indítóikont a munkaasztalra: kattintsunk jobb egérgombbal a munkaasztal egyik üres területén és válasszuk az Indítóikon létrehozása... lehetőséget. Névnek adjuk meg a program nevét: NtEd, parancsnak pedig a következőt: nted.

Indítás után egy kottafüzet lapját látjuk, ahol a megfelelő helyre kattintva a megfelelő hangjegyet kiválasztva a felső ikonsorból beilleszthetjük sorban, amit szeretnénk. Érdemes végignézni az ikonsorban található összes lehetőséget, ugyanis itt lesz módunk (Lejátszás gomb) lejátszani, visszahallgatni az eddig elkészített munkát.

Az elkészített munkát a Fájl menüben tudjuk a megfelelő formátumban rögzíteni a PS export ... vagy MIDI export ... parancs segítségével.

3) Kapcsolódó weboldalak

- Az NtEd hivatalos oldala

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.